Joulurauhaa sekä Iloa, Onnea Vuodelle 2023!

Sosterin Kansalaistorin OLKA-pisteellä on ollut noin 57 eri yhdistystä, järjestöä, ammatillista tahoa sekä toimijaa joulukuuhun 2022 mennessä päivystämässä, esittelemässä toimintaa, viettämässä valtakunnallisia teemapäiviä, järjestämässä tapahtumia, esiintymässä sekä palvelemassa asiakkaita. Tämä toimijajoukko laajenee matkan varrella. OLKA-pisteen päivystyksellä sekä materiaalitarjonnalla ollaan myös pystytty palvelemaan matalalla kynnyksellä avun tarvitsijoita. Olemme kokeilleet Saimaan Syöpäyhdistyksen sekä Savonlinnan Seudun Reumayhdistyksen päivystyspäivien rytmittämistä samaan aikaan päivystävän lääkärin kanssa. Tulokset ovat olleet positiivisia; uusia asiakkaita on ohjautunut avun pariin sekä yhdistysten jäseneksi. Savonlinnan OLKA-toiminnan teemakalenterin tarjontaan pääset tutustumaan www.olkasavonlinna.fi sivustolta Teemapäivät osion alta sekä Sosterin nettisivustolta linkin kautta. Sosterin ammattilaiset näkevät OLKA-pisteen kuukausittaisen teemakalenterin Intran Kerralla-sivustolta ja pystyvät näin vaivattomasti tarjoamaan palveluita asiakkailleen.

OLKA-toiminnassa on mukana ihania vapaaehtoisia Sosterin potilaiden, asiakkaiden sekä heidän läheistensä ilona! ILONA-sairaalavapaaehtoisia on valmennettu Sosterille kahdessa erässä kevätkesällä sekä lokakuun 2022 alussa. Valmennuksiin on osallistunut yhteensä 27 henkilöä, joista on tällä hetkellä aktiivisesti toiminnassa mukana noin 24 henkilöä, jokainen oman elämän tilanteensa mukaan. Keväällä 2023 järjestämme taas uuden ILONA-vapaaehtoisvalmennuksen halukkaille.

Vapaaehtoistoiminta käynnistyi Sosterilla asteittain kesäkuun 2022 alussa. Vapaaehtoisten aula-avustajien antama opastus ja tuki on tullut tarpeeseen sote-keskuksen valmistumisen myötä. Vapaaehtoiset ovat myös olleet opastusapuna tiiviimmin mm. rokotusviikolla. Lisäksi yksittäiset ILONA-vapaaehtoiset opettelevat vaiheittain myös OLKA-pisteen päivystystä. Saattohoidon tukihenkilöt ovat aloittaneet toiminnan saattohoitoyksikössä elokuun 2022 alussa. Saattohoidon tukihenkilöt käyvät yksikössä joka torstai-iltapäivä sekä myös saatettavan toiveen ja tarpeen mukaan. Lisäksi on kartoitettu Sosterin kuntoutusosaston sekä geriatrisen akuuttiosaston toiveita ja tarpeita ajatellen vapaaehtoistoimintaa. Koronatilanne torppasi osastoille kohdistuvan vapaaehtoistoiminnan loppukesästä 2022. Nyt innokas vapaaehtoisrypäs on starttaamassa vapaaehtoistoimintaa myös näille osastoille.

Suorittamani TOIVO-vertaistukija valmentajavalmennus mahdollistaa OLKAn uusien vertaistukijoiden valmennuksen Sosterin osastojen, yksiköiden potilaiden, asiakkaiden ja heidän läheistensä tueksi sekä myös yhdistysten ja järjestöjen tarpeeseen. Ensimmäinen TOIVO-vertaistukijavalmennus on tavoitteena järjestetään vuoden 2023 aikana. Tällä hetkellä työstön alla on valmennuskokonaisuus, mahdolliset työparit sekä valmennuksen tarkempi aikataulutus. Vertaistukea pystytään jo vaiheittain pilotoimaan Sosterin osastoille potilaiden, asiakkaiden sekä heidän läheistensä tueksi OLKA-toimintaan mukaan tulleiden jo aiemmin vertaistukijavalmennuksen ja OLKAn ILONA-valmennuksen suorittaneiden vertaistukijoiden voimin.

Sosterilla toteutettiin syyskuun 2022 alussa HELMI-kehittäjäpalvelun ensimmäinen osio kokemustoiminta -koulutuksen muodossa. Tämä toimi avauksena toiminnan kehittämiselle. Koulutus taltioitiin. Loppuvuoden 2022 HELMI-kehittäjäpalvelun kokemusosaamisen askeleet ja työryhmät ovat keskittyneet yhteistyöhön: yhtenäisen kokemusosaamisen kokonaisuuden ja käytänteiden rakentamiseen hyvinvointialueelle.

Sosterin Kansalaistorin OLKA-pistellä ei ole päivystystä ajalla 19.12.2022-8.1.2023, myös yhdistys, järjestö, ammatilliset tahot ja vapaaehtoiset osittain lomailevat. Olet tuolloinkin tervetullut tutustumaan OLKA-pisteen materiaaleihin ja tarjontaan omatoimisesti ilman vapaaehtoisten tai OLKAn työntekijän läsnäoloa.

Näillä alla olevilla ILONA-vapaaehtoisten ajatuksilla toivotan sinulle oikein hyvää joulua sekä onnea ja iloa vuodelle 2023!

”Vapaaehtoistyö antaa merkitystä, lohdutusta, hyvää mieltä, mielekästä vapaa-aikaa, olla mukana yhteisössä tekemässä hyvää toisille ja myös itselle. Tulee näin eläkeläisenä paremmin pysymään nykyajassa ja sen virtauksissa. Vapaaehtoistoiminta on yhtenä muista harrastuksista, osallistuminen koko elämän kirjoon.”

”Vapaaehtoinen toiminta antaa minulle lisää virtaa. On todella iso riemu, jos voi auttaa pyyteettömästi! Joku on sanonut; ”Suurin huvini on tehdä hyvää salaa ja antaa sen tapahtua sattumalta.""

 

Lämpimän jouluhalauksen kera,

Mirja Turkka, hankekoordinaattori
OLKA Savonlinna
p. 044 741 9820
mirja.turkka@kolomonen.fi
www.olkasavonlinna.fi
Facebook: OLKA Savonlinna

Scroll to Top